Europski parlament poziva na održivija i trajnija dobra

Europski parlament danas je potpisao svoje planove za veću održivost i trajniju robu široke potrošnje.

Odbor Parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) dao je početne preporuke. Planovi su tada danas dobili službeno zeleno svjetlo Parlamenta na plenarnoj sjednici.

U posljednjih nekoliko mjeseci, mnogi proizvodi sumnjive kvalitete su došli na tržište. Potrošači često nisu svjesni koliko dugo će ti proizvodi trajati i kome se obratiti u slučaju da se slome. Preporuke Parlamenta imale bi, među ostalim, tri ključne koristi za potrošače.

Kao prvo, Parlament traži da se budućim zakonodavstvom osigura da potrošači dobiju pravna jamstva u pogledu životnog vijeka proizvoda, a proizvođači da budu izravno odgovorni za sve potencijalne nedostatke proizvoda.

Drugo, proizvođači bi također trebali potrošačima pružiti informacije prije kupnje o životnom vijeku proizvoda i poduzeti mjere za rješavanje problema preranog zastarijevanja. Time bi se potrošačima omogućilo da prije kupnje robe donose informiranije odluke i da kasnije potencijalno izbjegnu bilo kakve probleme.

Na kraju bi i potrošači imali koristi od “prava na popravak”. To bi učinilo popravke proizvoda i jeftinijim i lakšim. Dostupnost i/ili trošak popravaka trenutačno je glavni kamen spoticanja za potrošače, onaj koji često obvezuje potrošače da kupe potpuno novi proizvod, kada bi u mnogim slučajevima to učinio jednostavan popravak.

Parlament je jasno dao do znanja da donositelji odluka EU-a moraju pomoći potrošačima u kupnji održivijih i dugotrajnijih proizvoda. Parlament je poslao snažan signal: upravo je takva inicijativa potrošačima potrebna kako bi naše potrošačke navike učinile zelenijama. Sada je na Europskoj komisiji da se pojača i iziše s jednako ambicioznim zakonodavnim prijedlogom.