LIPANJ 2021.

Neovisni, pouzdani rezultati

Udruge za zaštitu potrošača redovito provode neovisna usporedna ispitivanja proizvoda i usluga u smislu kvalitete, učinkovitosti, trajnosti, upotrebljivosti, troškova održavanja, utjecaja na okoliš i poštivanja važećih standarda i propisa.

Za sve proizvode u određenoj grupi proizvoda koristimo iste metode ispitivanja koje pažljivo osmišljavaju i potvrđuju razni stručnjaci. Testiranje provode profesionalci koji koriste ovlaštene laboratorije. Odabir proizvoda provodi se nakon opsežnog istraživanja tržišta, koje ponekad uključuje i istraživanje potrošača, a proizvode za testiranje kupujemo uvijek anonimno, na isti način kao i obični potrošači, bez znanja proizvođača ili trgovaca.

Testiranje čokoladnih žitarica, koje smo proveli u sklopu projekta Food PRO, nije bilo iznimka. Pa, što smo učinili i kako smo testirali u ovom konkretnom slučaju? Ukupni rezultat ispitivanja sastojao se od procjene nutritivne vrijednosti (50%), organoleptičkh svojstava (40%) i deklaraciie proizvoda (10%). Detaljnu procjenu parametra ispitivanja možete provjeriti u tablici.

Većina testiranih čokoladnih žitarica smatra se prije desertom nego zdravim obrokom, jer uglavnom sadrže više od 20 g šećera na 100 grama proizvoda. Također, sa stajališta održivosti, većina proizvoda nije održiva, jer neki proizvodi još uvijek sadrže palmino ulje, rijetki imaju certifikat za održivu proizvodnju kakaa, a često su pakirani u dva sloja ambalaže.

SVIBANJ 2021.

REZULTATI USPOREDNOG TESTIRANJA ČOKOLADNIH ŽITARICA

Ponuda žitarica za doručak toliko je raznolika i raznovrsna da potrošači često ne znaju koje žitarice odabrati. Prema rezultatima online istraživanja »Koja vrsta žitarica je najomiljenija među potrošačima?«, koje je u sklopu EU projekta FoodPRO,  provedeno u listopadu 2020. godine na uzorku većem od 500 ispitanika, dolazimo do saznanja da su u Hrvatskoj najpopularnije žitarice za doručak, među odraslima i djecom, čokoladne žitarice.

Kako bismo uistinu mogli preporučiti potrošačima koje čokoladne žitarice izabrati, kupili smo 18 vrsta čokoladnih žitarica (bez punjenja i premaza), u prodavaonicama Kaufland, Spar Hrvatska, Konzum, Tommy, Konzum plus d.o.o., Vrutak trgovina i Garden organski supermarket te smo iste poslali na ispitivanje u ovlašteni laboratorij. Provjerili smo hranjivu vrijednost žitarica (šećer, bjelančevine, vlakna, folnu kiselinu i željezo), organoleptička ili senzorička svojstva žitarica, moguću prisutnost alergena i ujednačenost u načinu označavanja proizvoda i održivost.

Food PRO: razmjena najboljih praksi potrošačkih organizacija

Usporedno testiranje čokoladnih žitarica provedeno je u okviru projekta FoodPRO, usmjerenog na razmjenu najboljih saznanja iz prakse i izgradnju kapaciteta za daljnji i dugoročni razvoj potrošačkih organizacija u šest zemalja regije CESEE, Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. U  provedenom međunarodnom usporednom testiranju, ispitali smo 102 proizvoda iz navedenih šest zemalja. Osim kvalitete pojedinih proizvoda, provjerili smo i postojanje dvostruke kvalitete između naizgled identičnih proizvoda istog proizvođača, koji se prodaju u različitim zemljama. Ni laboratorijske ni senzoričke analize nisu pokazale statistički značajne razlike među identičnim proizvodima istog proizvođača, koji se prodaju u različitim zemljama.

U svim je čokoladnim žitaricama previše šećera 

Čokoladne se žitarice često biraju za doručak, jer je njihova priprema brza i jednostavna. No, gotove mjesavine žitarica sadrže puno aditiva i uglavnom nisu najzdraviji obrok za doručak. Prema popisu sastojaka, većina proizvoda sastoji se od mješavine jednog ili više brašna od žitarica (pšenica, riža, kukuruz, zob) i griza (pšenica, kukuruz), zatim šećera, često i glukoznog sirupa. U prosjeku čokoladne žitarice sadrže i kakao i/ili čokoladu, ulje (suncokretovo, repičino, palmino) te razne aditive i arome. Često su obogaćene vitaminima i mineralima. Čokoladne žitarice, koje preferiraju djeca i mladi, sadrže malo proteina, u prosjeku 8,6 grama na 100 grama proizvoda, od kojih neki mogu biti dobar izvor prehrambenih vlakana. Od testiranih proizvoda, 9 proizvoda opravdava tvrdnju »visok sadržaj dijetalnih vlakana«, jer sadrže više od 6 grama vlakana u 100 grama proizvoda. Dijetalna su vlakna korisna jer imaju blagotvoran učinak na zdravlje, smatra se da spriječavaju razvoj mnogih bolesti i funkcionalnih poremećaja, pa je potrebno osigurati odgovarajući unos dijetalnih vlakana u organizam.

Međutim, zbog visokog udjela šećar, većina čokoladnih žitarica više je desert nego hrana pogodna za doručak. Testirani proizvodi sadrže od 16,9 g do 36,2 g šećera na 100 grama proizvoda.

Na većini čokoladnih žitarica, pogledom na prehrambene sastojke i njihove energetske vrijednosti te uvidom u količinu prisutnog šećera, pali se crveni ili barem narančasti alarm što je poziv na uzbunu i oprez pri  konzumiranju proizvoda s neprimjereno i neželjeno visokim sadržajem šećera.

Čokoladne žitarice sa maskotama na prednjoj strani ambalaže privlače posebno najmlađe i njihove roditelje, pa smo prilikom procjene razine šećera, uzeli u obzir različite kriterije i smjernice za stavljanje na tržište one hrane koja je namijenjena djeci. Proizvodi Nestlé – Nesquick Alphabet, Lino Crunch i Tre Mulini – Choco Balls zadovoljili su najstrože kriterije Svjetske zdravstvene organizacije. Najlošiju, nezadovoljavajuću ocjenu za razinu šećera dobili su proizvodi u kojima sadržaj šećera premašuje kriterije postavljene u dobroj volji od strane vodeće EU inicijative za kriterije u uravnoteženoj i pravilnoj prehrani (EU Pledge Nutrition Criteria). Izbor proizvoda Peppa Pig – Choco Balls i Ultra Plus – Choco loptice se stoga ne preporuča zbog visoke razine šećera.

TVRDNJE NA ČOKOLADNIM ŽITARICAMA O SADRŽAJU VITAMINA I MINERALA PRIKAZUJU PROIZVOD U BOLJEM SVJETLU

Čokoladne žitarice sadrže vitamine i minerale, koji se prirodno javljaju u njima, dok su neki vitamini i minerali dodani. Provjerili smo sadržaj željeza i folne kiseline u svim proizvodima, jer smo očekivali da će vrijednosti vitamina i minerala biti veće u proizvodima koji su istima obogaćeni. Iako obogaćeni proizvodi sadrže u prosjeku 40% više folne kiseline, to se ne može reći za željezo, jer vrijednosti nisu znatno veće. U nekim slučajevima, vrijednosti su čak usporedive sa sadržajem prirodnog željeza.

Čokoladne žitarice nikako ne možemo uključiti u svakodnevnu uravnoteženu prehranu, jer sadrže puno previše šećera i visoko su prerađeni proizvodi, pa se pitamo, imaju li dodaci vitamina i minerala u ovim proizvodima uopće smisla. Unatoč nepovoljnom prehrambenom sastavu, više od polovice proizvoda obogaćeno je vitaminima i mineralima, kako bi se stekao dojam poboljšane kvalitete proizvoda. Uvjereni smo da proizvođači čokoladnih žitarica koriste prehrambene tvrdnje uglavnom kako bi privukli pažnju roditelja koji se tješe činjenicom da će odabirom čokoladnih žitarica sa dodatnim prehrambenim tvrdnjama o poboljšanom sastavu, djetetu pružiti barem dovoljnu količinu vitamina i minerala, često, istovremeno zatvarajući oči pred količinom šećera u proizvodu. Za dovoljan unos vitamina i minerala, puno bolji izbor bi bio, djetetu ponuditi koristne, neprerađene žitarice  cjelovitog zrna i integralne žitarice poput pšenice, ječma, riže, zobi, pira i slično, njihove krupnije ili manje krupno mljevene proizvode, te svježe voće i povrće.

Nema većih pogrešaka u senzoričkoj analizi

Stručnjaci obučeni za testiranje proizvoda, provjerili su izgled, miris, okus i konzistenciju osušenih pahuljica i onih pripremljenih s mlijekom. Proizvodi se razlikuju po veličini (od 0,8 do 2,5 cm), boji (od svijetle do tamno smeđe) i obliku s kojim se proizvođači nastoje što više približiti djeci – u kutijama pronalazimo kuglice, školjkice i slova. U senzoričkom testu bolje su se pokazali proizvodi s intenzivnim okusom kakaa ili čokolade i žitarica, kao i oni koji su nakon pripreme obroka zadržali hrskavu i čvrstu konzistenciju. Slađi i slani uzorci imali su lošiji okus. Većina čokoladnih žitarica je dobila dobru ocjenu na senzoričkom testu, u prosjeku ocjenu četiri, u rasteru od jedan do pet.

Nepotrebni aditivi i arome

Čokoladne žitarice je moguće proizvesti i bez aditiva i aroma, o čemu svjedoči 5 proizvoda. Aditivi dodani u 11 proizvoda, uključuju emukgatore poput lecitina soje, suncokreta ili repice. Ostali proizvodi sadrže razne prirodne i sintetičke arome.

Nepotpuna deklaracija prehrambenih proizvoda

Pregledali smo i procijenili usklađenost deklaracija sa zakonskim propisima u pogledu obaveznih i dobrovoljnih informacija dostupnih potrošačima na ambalaži proizvoda. Samo je proizvod Peppa Pig – Choco Balls dobio vrlo dobru ocjenu za deklaraciju, a u svim ostalim pronašli smo nedostatke.

Čitljivost tvrdnji na ambalaži otežava manja veličina slova i višejezičnost, a na Cerbona Choco Cereal Balls podaci o proizvodu pružaju se na čak 11 jezika. Manja slova od  zakonski dozvoljenih nalaze se na jednom proizvodu. Za većinu proizvoda proizvođači su propustili dati informaciju o načinu čuvanja proizvoda nakon otvaranja. Organoleptička svojstva proizvoda trajat će dulje ako je vrećica dobro zatvorena i žitarice se čuvaju na suhom i tamnom mjestu, ali takav je savjet pronađen samo kod pet proizvoda.

Usporedili smo izmjereni i deklarirani sadržaj šećera, proteina, prehrambenih vlakana, željeza i folne kiseline. U čak osam proizvoda utvrdili smo odstupanje veće od dopuštenog.

Aspekt održivosti: izbjegavajmo dvostruko pakiranje proizvoda

Otkrili smo da čokoladne žitarice zapakirae u kartonske kutije također imaju plastičnu vrećicu, kojom se čuvaju organoleptička svojstva proizvoda. Ako je moguće, izaberite proizvod koji ima što manje slojeva pakiranja. Sa stajališta održivosti,  korištenje palminog ulja kao sastojka također je potpuno neprihvatljivo. Osim što sadrži puno zasićenih masnih kiselina, koje se moraju ograničiti u svakodnevnoj uravnoteženoj prehrani, problematičan je i način proizvodnje palminog ulja koji uništava šume te šteti flori i fauni i okolišu u cjelini.

Iako su ekološki prehrambeni proizvodi također bogati šećerom i stoga nisu dio svakodnevne prehrane, oni su bolji izbor u smislu održivosti. Njihova proizvodnja (i prerada) slijedi stroge kriterije koji ograničavaju uporabu pesticida. Popis odobrenih aditiva koji se mogu koristiti u organskim proizvodima također je ograničen, a ekološki certifikat strogo se kontrolira. UTZ i Fairtrade certifikati o održivoj proizvodnji kakaa također su korak u pravom smjeru jer skreću pažnju na loše uvjete rada i jeftinu radnu snagu među poljoprivrednim djelatnicima, koji će održivu proizvodnju kakaa moći osigurati samo ako se promijene uvjeti rada.

Proizvodi trgovačkih maraka cjenovno su povoljniji

Cijena kilograma kakao pahuljica na testu varira od 22,36 kn do 107,80 kn. Među skupljima je i najbolji proizvod na testu, Nestlé Nesquik Alphabet (61, 50 kn po kilogramu). Cjenovno su najpovoljniji proizvodi K Classic, S-BUDGET te Crownfield.  Ostatak proizvoda, posebno trgovačke marke, cjenovno su povoljnije od zaštićenih markiranih proizvoda. U prosjeku ćete platiti manje od 25 kn po kilogramu, osim ekoloških marki proizvoda, koji su cjenovno skuplji, između 80 i 110 kn po kilogramu.

CAC savjeti potrošačima

  • Čokoladne žitarice sadrže puno šećera. Ako se već odlučite za čokoladne žitarice, odaberite one s manje od 16,5 grama šećera i više od 6 grama prehrambenih vlakana u 100 grama proizvoda. Obratite pažnju na umjerenost prilikom konzumacije.
  • Ne dozvolite da Vas tvrdnje na prednjoj strani pakiranja uvjere u dodatnu kvalitetu i navedu  na kupnju, jer proizvodi, uz vitamine i minerale, sadrže i previše šećera. Osigurajte djeci dovoljan unos vitamina i minerala kroz unos prirodnih cjelovitih žitarica i svježeg voća i povrća. 
  • Nakon otvaranja, čokoladne žitarice čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom i suhom mjestu. To će dulje očuvati okusna i mirisna svojstva proizvoda poput tvrde i hrskave konzistencije.

KAKO SMO TESTIRALI

STRANE TVARI (0% ukupne ocjene)

Uzorci su pregledani i provjereni na prisutnost štetnika, insekata i stranih tijela. Nijedan uzorak nije sadržavao stranu tvar, pa ovaj parametar nije razmatran u cjelokupnoj procjeni.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST (50% ukupne ocjene)

Procijenili smo izmjereni sadržaj šećera, proteina i prehrambenih vlakana u odnosu na deklarirani sastav. Udjeli šećera i prehrambenih vlakana čine po 40 posto ukupne prehrambene procjene, a sadržaj proteina 20 posto. U slučaju proizvoda koji sadrže više od 16,5 grama šećera, procjena hranjive vrijednosti ne smije biti veća od 10 bodova od procjene ukupnog sadržaja šećera.

OCJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA PROIZVODA (40% ukupne ocjene)

Stručnjaci educirani (obučeni) za testiranje prehrambenih proizvoda, ispitivali su i ocjenjivali izgled, miris, okus i konzistenciju osušenih pahuljica i pripremljenih s mlijekom. Senzorička procjena sastoji se od ocjene mirisa pahuljica prije pripreme (30 posto), okusa (50 posto) i konzistencije (20 posto) nakon pripreme s mlijekom.

DEKLARACIJA PROIZVODA (10% ukupne ocjene)

Označavanje proizvoda ocjenjeno je u skladu s Uredbom 1169/2011 o pružanju informacija o hrani potrošačima. Procjena je uzela u obzir veličinu slova, čitljivost naljepnice i kontrast između baze i slova, prisutnost i prikladnost naziva proizvoda, hranjivu vrijednost, odstupanje izmjerenih vrijednosti od deklariranih i naznaku uputa za čuvanje proizvoda nakon otvaranja. Također smo provjerili prisutnost dobrovoljnih informacija, poput prehrambenih i zdravstvenih poboljšanja, nagradnih i zabavnih igara i licenciranih likova iz crtića, koji se prvenstveno sviđaju malim potrošačima, točnije djeci  ili njihovim roditeljima.

ODRŽIVOST (0% ukupne ocjene)

Održivost smo ocjenjivali prema vrsti upotrijebljene ambalaže, prisutnosti palminog ulja, prisutnosti certifikata ekološkog prehrambenog proizvoda, certifikatu o održivoj proizvodnji kakaa (UTZ ili Fairtrade). Procjena održivosti nije dio cjelokupne procjene.

OSNOVNO ZAKONODAVSTVO I SMJERNICE

Temeljem Uredbi (EZ) br. 178/2002, br.1924 / 2006 i br. 1169/2011 o pružanju informacija o hrani potrošačima te prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama na prehrambenim proizvodima, Hrvatska je uskladila svoje zakonodavstvo o hrani i prehrambenim proizvodima. Najvažniji su Zakon o hrani (NN 46/07), Zakon o informiranju potrošača o hrani (Izmjene i dopune -NN 32/19), Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu s izmjenama i dopunama (NN 81/13; 115/18), Pravilnik o higijeni hrane (NN 95/2007), Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti hrane, materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (NN 125/09), Pravilnik o označavanji, prezentiranju i reklamiranju hrane (NN63/2011), Zakon o državnom inspektoratu (NN 115/18).

Konzumirajući čokoladne žitarice, djeca mogu pojesti više od polovice dnevno dozvoljenog unosa šećera. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, to ne bi trebalo prelaziti 10 posto dnevnog unosa energije.

TRAVANJ 2021.

Pročitajte deklaracije i informacije o hranjivim vrijednostima!

U borbi s vremenom, moderni potrošač često bira hranu samo gledajući prednji dio pakiranja proizvoda, koji je zapravo oglasni prostor proizvoda, a rjeđe provjerava sastojke i hranjive vrijednosti. Razumljivo? Da. Preporučeno? Ne.

Kada kupujemo namirnice, često se nađemo u situaciji da ne znamo koja je razlika između različitih marki proizvoda ili svaki put odaberemo jednu te istu hranu ili nemamo ideja … To je zašto često tražimo prečace i slijepo vjerujemo oglasima i primamljivim naslovima na proizvodima. Atraktivne tvrdnje toliko utječu na naš izbor kada kupujemo hranu ili piće.: Indikacije poput “potiče rast”, “sadrži vitamine i minerale”, “željezo i kalcij”, “bogato vlaknima”, “čak 30% manje šećera”, “light” potiču nas da posegnemo za tim proizvodima. No, pogled na tablicu s prehranom često se ispostavi da ti proizvodi (unatoč tome) sadrže i puno šećera, masti ili soli. Ova priča uključuje i proizvode s oznakom “light”, koji su najčešće predstavljeni vrlo jednostrano. Ove poruke ističu samo određenu hranjivu tvar, obično sadržaj masti u proizvodu koji proizvođači smanjuju, dok, na primjer, sadržaj šećera ostaje nepromijenjen.

Kad pogledamo popis sastojaka i hranjive vrijednosti, nalazimo da, na primjer, u pahuljicama ili voćnim žitaricama, sadržaj šećera predstavlja čak trećinu proizvoda i to se može reći za mliječne proizvode s dodanim šećerom. Blagotvorna strana svih vitamina, minerala, vlakana, željeza, kalcija zato se ‘gubi’ u (pre) visokim količinama šećera. »30 posto manje masti« u light proizvodu koji je (pre) bogat šećerom je izgubljena je poruka i neće vam pomoći da izgubite kilograme niti ćete doprinijeti zdravoj prehrani.

Naš savjet:

1. Pročitajte deklaraciju: Ključne informacije o proizvodu: tablice sastojaka i hranjivih vrijednosti skrivene su u pozadini, na bočnoj ili stražnjoj strani ambalaže. Da biste saznali koliko je proizvod zaista zdrav, pročitajte ove informacije.

2. Odvojite vrijeme za pripremu obroka od osnovnih sastojaka, možda je i jeftiniji.

3. Mudro birajte hranu. To je dugoročno ulaganje u vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji.

OŽUJAK 2021.

Je li čips od povrća zdraviji izbor od čipsa?

Slane grickalice obično su energetski bogata hrana koja sadrži povišene masnoće, zasićene masne kiseline, šećer i / ili sol i istodobno su nutricionistički siromašne. One su nesumnjivo skupina namirnica koja se konzumira samo povremeno ili ih treba izbjegavati. Sadržaj grickalica, teško ćete pronaći jednostavnim pogledom na prednju stranu proizvoda. Uvidom u nutricionističku tablicu i usporedbom nutritivnih vrijednosti između različitih grickalica brzo ćete imati bolji uvid i dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

Brzi pogled na popis sastojaka uvjerio bi mnoge da je čips od povrća bolji izbor jer sadrži povrće, ali cjelovitu sliku o proizvodu dobivamo tek kad pogledamo prehrambene tablice. Za razliku od čipsa od krumpira u kojem se uglavnom nalazi krumpir, čips od povrća sadrži nekoliko različitih vrsta povrća (celer, mrkvu, ciklu, batat), a opet, u energetskom smislu, dvije su vrste proizvoda usporedive – u oba slučaja su energetski bogata hrana. Čips od krumpira pečen u pećnici sadrži 14 grama masti, a čips od povrća, gotovo duplo,  27 grama na 100 grama proizvoda. Čips od povrća sadrži i puno više šećera nego čips od krumpira. Jedina prednost čipsa od povrća pred čipsom od krumpira je u visokom udjelu prehrambenih vlakana. Sadržaj soli je usporediv.

Naš savjet:

  • Iako je osnova za pripremu čipsa od povrća povrće, zbog postupka pripreme ili prženja takvi čips sadrži i puno masti i šećera te nije zdraviji izbor od čipsa.
  • I čips od povrća i krumpira grickalice su energetski bogate i sadrže puno hranjivih sastojaka koje želimo ograničiti u hrani, pa ih treba izbjegavati ili jesti samo povremeno.
  • Ne preporučuje se jesti povrće u obliku čipsa od povrća, povrće je najbolje jesti sirovo, kuhano ili dinstano. Dnevno treba konzumirati najmanje 250g povrća (bez krumpira).

VELJAČA 2021.

Kolika je velika vaša porcija žitarica za doručak?

Volite li žitarice za doručak za doručak ili užinu? Nudite li ih i svojim najmlađima? Koliko ste izdašni u doziranju količine žitarica, koja se zatim prelije mlijekom ili jogurtom?

Pored obvezne deklaracije o hranjivoj vrijednosti koja se daje na 100 g i 100 ml hrane, proizvođači često dobrovoljno navode udio hranjivih sastojaka i preporučeni dnevni unos po obroku. To je poželjno sa stajališta potrošača, jer u slučaju da na proizvodu ne postoji informacija o hranjivoj vrijednosti po obroku, potrošač mora samostalno preračunati količinu hranjivih sastojaka, kao i primjerice šećer u jednom obroku.

Koliko je velika porcija od 30g ili 50g žitarica?

Potrošači se često iznenade kada vide koliko je zapravo mala porcija žitarica koja je navedena na deklaraciji! Povrh toga, veličina porcije različitih žitarica i proizvođača razlikuju se te obično iznose između 30 i 50 grama. Ne samo je na taj način teško usporediti hranjive vrijednosti između žitarica, već je i teško odrediti što je zapravo, jedna porcija žitarica.

Naš savjet: Kada kupujete proizvod, uvijek uzmite u obzir hranjivu vrijednost na 100 grama ili 100 ml proizvoda kako biste usporedili hranjive vrijednosti između različitih marki istog proizvoda.

Prijedlog: Dobro je znati: Preporučenu veličinu porcije određuje sam proizvođač i to predstavlja problem. Proizvođači često preporučuju manje porcije, jer to također smanjuje vrijednost nepoželjnih sastojaka kojima želimo smanjiti unos poput šećera i soli. Smanjivanje tih vrijednosti proizvođač može istaknuti na prednjoj strani pakiranja žitarica, što je zapravo i oglasni prostor za proizvod. Proizvođači na prednjoj strani pakiranja obično ističu nižu energijsku vrijednost jer nije tajna da mnogi potrošači posebno obraćaju pažnju na kalorijske podatke.

Premalo potrošača slijedi preporučene porcije

U internetskoj anketi na više od 1.000 potrošača postavljeno je pitanje slijede li preporučeni udio od 30 grama koje je naveo proizvođač. Količinu smo im pokazali i pomoću slike. Rezultati nisu bili iznenađujući: samo 12 posto ispitanika dosljedno slijedi preporučeni dio, dok šest posto uzima manje od preporučenog. Gotovo polovica ispitanika smatra da je veličina porcije premala i da je svaki put povećavaju prilikom pripreme obroka. Upravo je ta činjenica prilično problematična u svjetlu problema pretilosti i prekomjernog unosa slobodnih šećera.

SIJEČANJ 2021.

Anketa Food Pro: Koja vrsta žitarica je najomiljenija među potrošačima?

Najpopularnije žitarice za doručak u Hrvatskoj među odraslima i djecom su čokoladne žitarice. Rezultati su to istraživanja provedenog putem internetske ankete u listopadu 2020. godine u sklopu međunarodnog projekta Food PRO, na uzorku većem od 500 ispitanika.

Većina ispitanika (39,13%) najčešće konzumira čokoladne žitarice, nešto manji broj zobenu kašu, a potom prema učestalosti konzumiranja slijede kukuruzne pahuljice, muesli sa voćem i muesli sa čokoladom.

Čokoladne žitarice najčešće konzumiraju sami ispitanici, a uz njih, često ih konzumiraju djeca i ostali članovi obitelji.

Čokoladne se žitarice najčešće kupuju u Konzumu (24,57%), potom Lidlu, Kauflandu i Sparu. Najčešće korištene marke proizvoda su Nestle, potom Podravkine Lino pahuljice, Encian i Crownfield marke.

Čokoladne žitarice najčešće se konzumiraju za doručak

Ispitanici preferiraju punjene žitarice (čokoladne), i trećina ispitanika ih konzumira nekoliko puta tjedno. Nadalje, ispitanici pridaju pozornost obliku žitarica i najomiljenije su im čokoladne loptice. Žitarice se najčešće konzumiraju za doručak (81,68%).

Trećina ispitanika uvijek provjerava hranjivu vrijednost proizvoda na pakiranju

Pri odabiru žitarica, ispitanicima su najvažniji hrskavost, prehrambena vlakna, sadržaj čokolade i šećer. Na pitanje o provjeri nutritivne vrijednosti na pakiranju, trećina ispitanika (34,35%) odgovorila je da ponekada provjerava nutritivne vrijednosti na ambalaži proizvoda, trećina to čini uvijek, a preostala trećina ispitanika nikada. Većina uspoređuje hranjivu vrijednost na pakiranju između sličnih proizvoda.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 560 ispitanika. Većina ispitanika bila je ženskog spola, između 21 i 40 godina (69,25%), te žive u kućanstvu bez djeteta do 12 godina starosti.

PROSINAC 2020.

Potrošači su svakodnevno izloženi brojnim oglasima, voljno ili nenamjerno. Oglašavanje je često razlog zbog kojeg potrošači saznaju o postojanju određenih proizvoda koji im kasnije privuku pažnju na prodajnom mjestu. Međutim, oglašivačke poruke većinom predstavljaju proizvode s odabranim svojstvima koje proizvod prikazuju u najboljem svjetlu. Neovisno usporedno testiranje, koje provode potrošačke organizacije, ogledalo je za oglasna obećanja i predstavlja jedinstveni antipod sadržaju oglasa, a potrošačima daje nepristranu usporedbu kvalitete između testiranih proizvoda. Usporedno testiranje, koje provode nezavisne potrošačke organizacije, stoga je vrlo djelotvoran alat koji povećava transparentnost na tržištu, omogućava informiranje potrošača i donošenje boljih odluka o izboru kupnje, ali ne nužno i skupljih.

Food PRO projekt usmjeren je na razmjenu najboljih saznanja iz prakse i izgradnju kapaciteta za daljnji i dugoročni razvoj potrošačkih organizacija u šest zemalja regije CESEE – u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Cilj je projekta izgradnja kapaciteta i osnaživanje timova za provođenje istraživanja tržišta i neovisnih usporednih ispitivanja prehrambenih proizvoda, s ciljem da organizacije za zaštitu potrošača postanu suverene u provođenju ovih aktivnosti, uključujući učinkovitu komunikaciju, razmjenu znanja i iskustva i suradnju sa etabliranim potrošačkim organizacijama u regiji.

Na taj će način potrošačke organizacije koje sudjeluju u projektu osnažiti svoje kapacitete, a potrošači steći bolji uvid u svoja potrošačka prava te ojačati povjerenje u potrošačke organizacije. Projekt uključuje provođenje usporednog testiranja žitarica za doručak. Sama provedba testiranja omogućiti će manjim organizacijama aktivno sudjelovanje u svim postupcima u praksi dok će potrošačima omogućiti provjeru rezultata te samim time i usporedbu različitih proizvoda. Nakon rezultata usporednog testiranja proizvoda, projektne potrošačke organizacije tražiti će i dobiti odgovor na pitanje postoji li dvostruka kvaliteta naizgled identičnih proizvoda na različitim tržištima Europske unije. Konačni rezultati projekta biti će objavljeni u svibnju 2021. godine.