FoodPRO – lipanj 2021.

Neovisni, pouzdani rezultati

Udruge za zaštitu potrošača redovito provode neovisna usporedna ispitivanja proizvoda i usluga u smislu kvalitete, učinkovitosti, trajnosti, upotrebljivosti, troškova održavanja, utjecaja na okoliš i poštivanja važećih standarda i propisa.

Za sve proizvode u određenoj grupi proizvoda koristimo iste metode ispitivanja koje pažljivo osmišljavaju i potvrđuju razni stručnjaci. Testiranje provode profesionalci koji koriste ovlaštene laboratorije. Odabir proizvoda provodi se nakon opsežnog istraživanja tržišta, koje ponekad uključuje i istraživanje potrošača, a proizvode za testiranje kupujemo uvijek anonimno, na isti način kao i obični potrošači, bez znanja proizvođača ili trgovaca.

Testiranje čokoladnih žitarica, koje smo proveli u sklopu projekta Food PRO, nije bilo iznimka. Pa, što smo učinili i kako smo testirali u ovom konkretnom slučaju? Ukupni rezultat ispitivanja sastojao se od procjene nutritivne vrijednosti (50%), organoleptičkh svojstava (40%) i deklaraciie proizvoda (10%). Detaljnu procjenu parametra ispitivanja možete provjeriti u tablici.

Većina testiranih čokoladnih žitarica smatra se prije desertom nego zdravim obrokom, jer uglavnom sadrže više od 20 g šećera na 100 grama proizvoda. Također, sa stajališta održivosti, većina proizvoda nije održiva, jer neki proizvodi još uvijek sadrže palmino ulje, rijetki imaju certifikat za održivu proizvodnju kakaa, a često su pakirani u dva sloja ambalaže.