FoodPRO – travanj 2021.

Pročitajte deklaracije i informacije o hranjivim vrijednostima!

U borbi s vremenom, moderni potrošač često bira hranu samo gledajući prednji dio pakiranja proizvoda, koji je zapravo oglasni prostor proizvoda, a rjeđe provjerava sastojke i hranjive vrijednosti. Razumljivo? Da. Preporučeno? Ne.

Kada kupujemo namirnice, često se nađemo u situaciji da ne znamo koja je razlika između različitih marki proizvoda ili svaki put odaberemo jednu te istu hranu ili nemamo ideja … To je zašto često tražimo prečace i slijepo vjerujemo oglasima i primamljivim naslovima na proizvodima. Atraktivne tvrdnje toliko utječu na naš izbor kada kupujemo hranu ili piće.: Indikacije poput “potiče rast”, “sadrži vitamine i minerale”, “željezo i kalcij”, “bogato vlaknima”, “čak 30% manje šećera”, “light” potiču nas da posegnemo za tim proizvodima. No, pogled na tablicu s prehranom često se ispostavi da ti proizvodi (unatoč tome) sadrže i puno šećera, masti ili soli. Ova priča uključuje i proizvode s oznakom “light”, koji su najčešće predstavljeni vrlo jednostrano. Ove poruke ističu samo određenu hranjivu tvar, obično sadržaj masti u proizvodu koji proizvođači smanjuju, dok, na primjer, sadržaj šećera ostaje nepromijenjen.

Kad pogledamo popis sastojaka i hranjive vrijednosti, nalazimo da, na primjer, u pahuljicama ili voćnim žitaricama, sadržaj šećera predstavlja čak trećinu proizvoda i to se može reći za mliječne proizvode s dodanim šećerom. Blagotvorna strana svih vitamina, minerala, vlakana, željeza, kalcija zato se ‘gubi’ u (pre) visokim količinama šećera. »30 posto manje masti« u light proizvodu koji je (pre) bogat šećerom je izgubljena je poruka i neće vam pomoći da izgubite kilograme niti ćete doprinijeti zdravoj prehrani.

Naš savjet:

1. Pročitajte deklaraciju: Ključne informacije o proizvodu: tablice sastojaka i hranjivih vrijednosti skrivene su u pozadini, na bočnoj ili stražnjoj strani ambalaže. Da biste saznali koliko je proizvod zaista zdrav, pročitajte ove informacije.

2. Odvojite vrijeme za pripremu obroka od osnovnih sastojaka, možda je i jeftiniji.

3. Mudro birajte hranu. To je dugoročno ulaganje u vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *