Konferencija za medije

Jesu li čokoladne žitarice desert ili zdrav doručak?

Jesu li žitarice dio uravnotežene prehrane?

Ovisi koju ćete odabrati!

Unija potrošača Hrvatske (UPH) dala  je na testiranje 18 čokoladnih žitarica koje se mogu kupiti na policama uprodavaonicama u Hrvatskoj.

Rezultati laboratorijskog ispitivanja pokazuju da većina čokoladnih žitarica sadrži zaista previše šećera. Informacije o šećeru mogu se pronaći u prehrambenoj tablici sa bočne strane ili na poleđini pakiranja proizvoda, dok se na prednjoj strani pakiranja djeci obraćaju likovi iz bajki ili popularnih igrica.

Istovremeno se prema roditeljima usmjerava komunikacija i ističu se prehrambene tvrdnje o prisutnosti vitamina i minerala poput željeza i folne kiseline koje se nalaze u čokoladnim žitaricama.

Koje čokoladne žitarice odabrati?

Važnost zdrave i uravnotežene prehrane te rezultati usporednog testiranja čokoladnih žitarica, provedenog u sklopu projekta Food Pro, prezentirani su na konferenciji za medije Unije potrošača Hrvatske, koja se upravo održala u srijedu, 5. svibnja 2021. godine s početkom u 14:00 sati u prostorima Unije potrošača Hrvatske na adresi, Ulica kneza Ljudevita Posavskog 48, 10 000 Zagreb.

U sklopu konferencije predstavnicima medija predstavljeno je sljedeće:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Unija potrošača Hrvatske nestranačka je i nepolitička udruga osnovana radi promicanja zaštite prava i interesa potrošača. Temeljni cilj kao krovne organizacije za zaštitu potrošača jest jačanje kapaciteta udruga članica usmjeravanjem na modernizaciju sustava u skladu s pravnom stečevinom EU.

Unija potrošača Hrvatske (UPH) sudjelovala je u usporednom testiranju čokoladnih žitarica provedenom u okviru EU projekta FoodPRO, usmjerenog na razmjenu najboljih saznanja iz prakse i izgradnju kapaciteta za daljnji i dugoročni razvoj potrošačkih organizacija u šest zemalja regije CESEE, Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. U  provedenom međunarodnom usporednom testiranju, ispitali smo 102 proizvoda iz navedenih šest zemalja. Osim kvalitete pojedinih proizvoda, provjerili smo i postojanje dvostruke kvalitete između naizgled identičnih proizvoda istog proizvođača, koji se prodaju u različitim zemljama. Ni laboratorijske ni senzoričke analize nisu pokazale statistički značajne razlike među identičnim proizvodima istog proizvođača, koji se prodaju u različitim zemljama.

Prema rezultatima online istraživanja »Koja vrsta žitarica je najomiljenija među potrošačima?«, koje je u sklopu projekta provedeno u listopadu 2020. godine na uzorku većem od 500 ispitanika, dolazimo do saznanja da su u Hrvatskoj najpopularnije žitarice za doručak, među odraslima i djecom, čokoladne žitarice.

Kako bismo uistinu mogli preporučiti potrošačima koje čokoladne žitarice izabrati, kupili smo 18 vrsta čokoladnih žitarica (bez punjenja i premaza), u prodavaonicama Kaufland, Spar Hrvatska, Konzum, Tommy, Konzum plus d.o.o., Vrutak trgovina i Garden organski supermarket te smo iste poslali na ispitivanje u ovlašteni laboratorij. Provjerili smo hranjivu vrijednost žitarica (šećer, bjelančevine, vlakna, folnu kiselinu i željezo), organoleptička ili senzorička svojstva žitarica, moguću prisutnost alergena i ujednačenost u načinu označavanja proizvoda i održivost.

Zaključci:

  • U svim je čokoladnim žitaricama previše šećera, međutim, proizvodi Nestlé – Nesquick Alphabet, Lino Crunch i Tre Mulini – Choco Balls zadovoljili su najstrože kriterije Svjetske zdravstvene organizacije po pitanju razine šećera;
  • Tvrdnje na čokoladnim žitaricama o sadržaju vitamina i minerala prikazuju proizvod u boljem svjetlu, stoga roditelji budite oprezni! Za dovoljan unos vitamina i minerala, puno bolji izbor bi bio, djetetu ponuditi koristne, neprerađene žitarice  cjelovitog zrna i integralne žitarice poput pšenice, ječma, riže, zobi, pira i slično, njihove krupnije ili manje krupno mljevene proizvode, te svježe voće i povrće;
  • U senzoričkom testu bolje su se pokazali proizvodi s intenzivnim okusom kakaa ili čokolade i žitarica, kao i oni koji su nakon pripreme obroka zadržali hrskavu i čvrstu konzistenciju. Slađi i slani uzorci imali su lošiji okus. Većina čokoladnih žitarica je dobila dobru ocjenu na senzoričkom testu, u prosjeku ocjenu četiri, u rasteru od jedan do pet;
  • Pregledali smo i procijenili usklađenost deklaracija sa zakonskim propisima u pogledu obaveznih i dobrovoljnih informacija dostupnih potrošačima na ambalaži proizvoda; deklaracija nekih čokoladnih žitarica je nepotpuna;
  • Prilikom kupovine proizvoda, vodimo računa o aspektu održivosti;
  • Proizvodi trgovačkih maraka čokoladnih žitarica cjenovno su povoljniji;
  • Potrošači! Informirajte se o zakonodavstvu koje prati pružanje informacija o hrani potrošačima te prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama na prehrambenim proizvodima
  • Rezultate testiranja i pojašnjenje načina testiranja čokoladnih žitarica potražite na našoj web stranici: https://unijapotrosaca.hr/

Unija potrošača Hrvatske – Za potrošača!