FoodPRO – ožujak 2021.

Je li čips od povrća zdraviji izbor od čipsa?

Slane grickalice obično su energetski bogata hrana koja sadrži povišene masnoće, zasićene masne kiseline, šećer i / ili sol i istodobno su nutricionistički siromašne. One su nesumnjivo skupina namirnica koja se konzumira samo povremeno ili ih treba izbjegavati. Sadržaj grickalica, teško ćete pronaći jednostavnim pogledom na prednju stranu proizvoda. Uvidom u nutricionističku tablicu i usporedbom nutritivnih vrijednosti između različitih grickalica brzo ćete imati bolji uvid i dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

Brzi pogled na popis sastojaka uvjerio bi mnoge da je čips od povrća bolji izbor jer sadrži povrće, ali cjelovitu sliku o proizvodu dobivamo tek kad pogledamo prehrambene tablice. Za razliku od čipsa od krumpira u kojem se uglavnom nalazi krumpir, čips od povrća sadrži nekoliko različitih vrsta povrća (celer, mrkvu, ciklu, batat), a opet, u energetskom smislu, dvije su vrste proizvoda usporedive – u oba slučaja su energetski bogata hrana. Čips od krumpira pečen u pećnici sadrži 14 grama masti, a čips od povrća, gotovo duplo,  27 grama na 100 grama proizvoda. Čips od povrća sadrži i puno više šećera nego čips od krumpira. Jedina prednost čipsa od povrća pred čipsom od krumpira je u visokom udjelu prehrambenih vlakana. Sadržaj soli je usporediv.

Naš savjet:

  • Iako je osnova za pripremu čipsa od povrća povrće, zbog postupka pripreme ili prženja takvi čips sadrži i puno masti i šećera te nije zdraviji izbor od čipsa.
  • I čips od povrća i krumpira grickalice su energetski bogate i sadrže puno hranjivih sastojaka koje želimo ograničiti u hrani, pa ih treba izbjegavati ili jesti samo povremeno.
  • Ne preporučuje se jesti povrće u obliku čipsa od povrća, povrće je najbolje jesti sirovo, kuhano ili dinstano. Dnevno treba konzumirati najmanje 250g povrća (bez krumpira).