FoodPRO – siječanj 2021.

Anketa Food Pro: Koja vrsta žitarica je najomiljenija među potrošačima?

Najpopularnije žitarice za doručak u Hrvatskoj među odraslima i djecom su čokoladne žitarice. Rezultati su to istraživanja provedenog putem internetske ankete u listopadu 2020. godine u sklopu međunarodnog projekta Food PRO, na uzorku većem od 500 ispitanika.

Većina ispitanika (39,13%) najčešće konzumira čokoladne žitarice, nešto manji broj zobenu kašu, a potom prema učestalosti konzumiranja slijede kukuruzne pahuljice, muesli sa voćem i muesli sa čokoladom.

Čokoladne žitarice najčešće konzumiraju sami ispitanici, a uz njih, često ih konzumiraju djeca i ostali članovi obitelji.

Čokoladne se žitarice najčešće kupuju u Konzumu (24,57%), potom Lidlu, Kauflandu i Sparu. Najčešće korištene marke proizvoda su Nestle, potom Podravkine Lino pahuljice, Encian i Crownfield marke.

Čokoladne žitarice najčešće se konzumiraju za doručak

Ispitanici preferiraju punjene žitarice (čokoladne), i trećina ispitanika ih konzumira nekoliko puta tjedno. Nadalje, ispitanici pridaju pozornost obliku žitarica i najomiljenije su im čokoladne loptice. Žitarice se najčešće konzumiraju za doručak (81,68%).

Trećina ispitanika uvijek provjerava hranjivu vrijednost proizvoda na pakiranju

Pri odabiru žitarica, ispitanicima su najvažniji hrskavost, prehrambena vlakna, sadržaj čokolade i šećer. Na pitanje o provjeri nutritivne vrijednosti na pakiranju, trećina ispitanika (34,35%) odgovorila je da ponekada provjerava nutritivne vrijednosti na ambalaži proizvoda, trećina to čini uvijek, a preostala trećina ispitanika nikada. Većina uspoređuje hranjivu vrijednost na pakiranju između sličnih proizvoda.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 560 ispitanika. Većina ispitanika bila je ženskog spola, između 21 i 40 godina (69,25%), te žive u kućanstvu bez djeteta do 12 godina starosti.