FoodPRO – veljača 2021.

Kolika je velika vaša porcija žitarica za doručak?

Volite li žitarice za doručak za doručak ili užinu? Nudite li ih i svojim najmlađima? Koliko ste izdašni u doziranju količine žitarica, koja se zatim prelije mlijekom ili jogurtom?

Pored obvezne deklaracije o hranjivoj vrijednosti koja se daje na 100 g i 100 ml hrane, proizvođači često dobrovoljno navode udio hranjivih sastojaka i preporučeni dnevni unos po obroku. To je poželjno sa stajališta potrošača, jer u slučaju da na proizvodu ne postoji informacija o hranjivoj vrijednosti po obroku, potrošač mora samostalno preračunati količinu hranjivih sastojaka, kao i primjerice šećer u jednom obroku.

Koliko je velika porcija od 30g ili 50g žitarica?

Potrošači se često iznenade kada vide koliko je zapravo mala porcija žitarica koja je navedena na deklaraciji! Povrh toga, veličina porcije različitih žitarica i proizvođača razlikuju se te obično iznose između 30 i 50 grama. Ne samo je na taj način teško usporediti hranjive vrijednosti između žitarica, već je i teško odrediti što je zapravo, jedna porcija žitarica.

Naš savjet: Kada kupujete proizvod, uvijek uzmite u obzir hranjivu vrijednost na 100 grama ili 100 ml proizvoda kako biste usporedili hranjive vrijednosti između različitih marki istog proizvoda.

Prijedlog: Dobro je znati: Preporučenu veličinu porcije određuje sam proizvođač i to predstavlja problem. Proizvođači često preporučuju manje porcije, jer to također smanjuje vrijednost nepoželjnih sastojaka kojima želimo smanjiti unos poput šećera i soli. Smanjivanje tih vrijednosti proizvođač može istaknuti na prednjoj strani pakiranja žitarica, što je zapravo i oglasni prostor za proizvod. Proizvođači na prednjoj strani pakiranja obično ističu nižu energijsku vrijednost jer nije tajna da mnogi potrošači posebno obraćaju pažnju na kalorijske podatke.

Premalo potrošača slijedi preporučene porcije

U internetskoj anketi na više od 1.000 potrošača postavljeno je pitanje slijede li preporučeni udio od 30 grama koje je naveo proizvođač. Količinu smo im pokazali i pomoću slike. Rezultati nisu bili iznenađujući: samo 12 posto ispitanika dosljedno slijedi preporučeni dio, dok šest posto uzima manje od preporučenog. Gotovo polovica ispitanika smatra da je veličina porcije premala i da je svaki put povećavaju prilikom pripreme obroka. Upravo je ta činjenica prilično problematična u svjetlu problema pretilosti i prekomjernog unosa slobodnih šećera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *